Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Életmód, viselet

  Share
  avatar
  Montea
  Admin

  IC hozzászólások száma : 3

  Életmód, viselet

  Témanyitás  Montea on 2013-01-21, 20:47

  ÉLETMÓD

  Stenere
  A többnyire kétszintes, oszlopos bejárattal rendelkező mediterrán típusú uradalmi házakat illetve városi rezidenciáikat úgy alakították ki, hogy több generáció is együtt élhessen. A hatalmas ablakok mindegyikén fehérre festett zsaluk zárják ki a nyári nappali forróságot. A legtöbb lakószobát úgy alakították ki, hogy éjszaka huzatot lehessen csinálni.
  Házaik pompásak, annak is kell lenniük, elvégre időnként házaikba költözik bizonyos időre a Fejedelem és kísérete. Általában külön szárnyat tartanak fenn a Fejedelem számára, amit távollétében lezárnak. A házak bútorozása bővebb és díszesebb, a mozaikpadlóra nem, de a sima márványpadlóra szőnyegeket tesznek.
  A főúri házakban van külön fürdőhelyiség, mely mozaikcsempékkel kirakott szoba, ebben áll a fürdődézsa.
  A gazdasággal a családfő foglalkozik, intézők segítik a munkáját. A ház úrnője gondoskodik a ház vezetéséről, irányítja a házi cselédeket és felügyeli a gyerekek taníttatását. Rendszerint külön tanító érkezik a gyerekeket oktatni. A kisasszonyok oktatása általában jövőbeli életükre való felkészítésre szorítkozik, vagyis a ház vezetésének fortélyai, valamint művészetek (zene, tánc, rajz, festészet, hímzés) elsajátítása. Ettől eltérő oktatást, beleértve a mágiát, csak akkor kapnak, ha tehetségesnek mutatkoznak benne, és ha a szülők engedékenyek e téren. Az úrfik oktatásuk során szélesebb műveltségre tesznek szert, majd taníttatásuk jövőbeni életükre való felkészítésre koncentrál. Minden fiútól megkövetelnek legalább egy fegyvernem ismeretét, valamint mágiát, ha jelét mutatják a képességnek.
  A báli szezon két legfontosabb bálja a Fejedelem által adott újévi bál valamint az Isteni Pár tiszteletére rendezett bál, mely a hajadon, eladó sorban lévő lányoknak különösen fontos. Szerencsés esetben a lányt a következő báli évad végére el is jegyezte valamely bárói család sarja és ezzel révbe ért.
  Az elsőszülött fiú a birtok örököse, végig apja/nagyapja mellett dolgozik, így készül fel a birtok irányításának majdani átvételére. A fiatalabb fiúk több pálya közül is választhatnak: a katonai, a lovagi, a jogi, tudományos vagy papi pálya.

  Abesserre
  Az alsóosztálybeliek dolgos népek. A szegényebbek egyszerű házakban élnek, kis falvakba tömörülve, ezek mező- vagy halászfalvak pár kilométerre az uradalmi háztól. A házak bútorozása egyszerű: asztalok, székek, padok és ágyak. Szekrény helyett láda, amolyan lapos fedelű ülőalkalmatosság az elterjedt. Ezekben tartják az egyszerűbb ruhaneműket és az ágyneműt. A főként fa- és cserépedények szabadon állnak a tűzhely körül vagy a falon függnek.
  A gazdagabb kereskedők és kézműveseknek a háza díszesebb, akár meg is közelítheti a stenere osztálybeliek városbeli házait is. Jellemző, hogy próbálják is utánozni a stenere stílusát építészetben, berendezésben és öltözetben is.
  A nők itt is a ház vezetéséért felelnek, de gyakran dolgoznak emellett a birtokon. A kézművességben és kereskedelemben nagyobb arányban fordulnak elő nők is, főleg a városokban.
  A falvakban rendszerint a papok vagy papnők tanítják a gyerekeket olvasni és írni, akik általában 10 éves koruktól már szüleik mellett dolgoznak. Akiben hajlandóság mutatkozik a továbbtanulásra vagy vallási elhivatottsága okán bekerülhet a papi vagy papnői rendbe. A jobb kézügyességűek gyakran mennek a nagyobb településekre, hogy ott a tetszőleges műhelybe állva tanulják ki a szakma fortélyait, illetve elszegődnek az erődökhöz vagy a flottához katonának.

  VISELET

  Stenere
  A férfiak hosszú, szűk nadrágot, szinte mindig fehér inget viselnek. Ruházatukat felöltő, kabát, vagy mellény egészíti ki. Rendszerint fényes, fekete, térdig érő lovaglócsizmát hordanak, s fegyvert viselnek. Az ékszerek gyakorlatilag a pecsétgyűrűkre korlátozódnak.
  A női öltözet fűzőből, bővebb ujjú ingből, sok alsószoknya fölött viselt szoknyából áll. Ugyanakkor egyre gyakoribb és elfogadottabb a nők nadrág viselete, mely az abesserre és solderre rétegből szivárgott be a stenerék közé, valamint adar ishiri hatást is lehet megfigyelni ebben. A nadrágviselet többnyire fegyverviseléssel is párosul, de a bálokon sosem viselnek se nadrágot, se fegyvert a stenere nők, helyette a fehér kesztyű és hajadonok esetén a világos ruhaszín és ékszer helyett természetes virág viselése az előírt viselet. Ékszerekből a hétköznapokon és egyéb fontos alkalmakkor a fülbevaló, a nyaklánc, a hajtű, a kalaptű, a bross, a karkötő és a gyűrű a leggyakoribb.
  Fürdőkben és strandokon oldódik fel az öltözködés szigorú szabályai, egyedül e helyeken nem számít illetlenségnek, ha több is látszódik az ember bőréből. Egy vagy kétrészes fürdőruhát viselnek a nők, a férfiak pedig térdig érő fürdőnadrágot.

  Abesserre
  A szegényebbek jóval egyszerűbben öltözködnek, mint a felsőbb osztálybeliek vagy a saját osztályukba tartozó gazdagabbak. Míg a gazdagok ruhája hasonlít, vagy szinte teljesen megegyezik a stenerék ruházatával, addig a szegényebbek ruhái igazodnak az időjárási körülményekhez és a munkavégzéshez. A nők csak egy alsó szoknyát viselnek, blúzaik is egyszerűek, s náluk igen gyakori a nadrág viselete. A férfiak öltözéke ingből, nadrágból áll.

  ÜNNEPEK

  Újév: Háborúk hava és Pihenés hava fordulóján (dec. 31-jan. 1) tartott ünnep egyben a Dombtavi Fejedelemségnek Valny'yrtól való függetlenedésének ünnepe is. Háborúk havának utolsó napján rendszerint újra eljátsszák a döntő ütközeteket, majd utcabállal ünnepelnek tovább Pihenés hava első napjának hajnaláig.

  Tavaszi és őszi napéjegyenlőség: Rügyfakadás hava (március) 21. napjához és Szüret havának (szeptember) 22. napjához kötődő ünnep. Előbbinél a telet búcsúztatják, és tavaszt köszöntik, míg utóbbinál a nyarat búcsúztatják, és az őszt köszöntik. Ilyenkor a dombtaviak vízparton gyülekeznek és kis úszó mécsesek gyújtanak meg s elengedik őket a vízen. A mécsesekből öt van, meghatározott színsorrendben kell haladni velük. Az első a barna: mellyel az elmúlt évszakot búcsúztatják. A második a zöld, mellyel az egészségért áldoznak az Isteni Párnak. A harmadik a sárga vagy aranyszínű mécses az anyagi jólétért, vagy szerencséért. A negyedik piros a szerelemért vagy családi boldogságért. Az utolsó a fehér, mellyel az új évszakot köszöntik és bíznak az ártó szellemek távol tartásában. Általában a mécsesek vízre engedésekor az adott mécseshez tartozó kívánságot is elmondanak a dombtaviak.

  A Fejedelem Napja: A nyári napfordulókor, Eső havának (június) 21. napján ünneplik. Ezen a napon koronázzák meg az új fejedelmet. Az új fejedelem az előde halála vagy lemondása napjától kezdve gyakorolja uralkodói jogkörét, de a koronázás mindig ezen a meghatározott napon történik. Uralkodásának ideje alatt a fejedelem ünnepséget tart ezen a napon a fővárosban, melynek legfőbb látványosságai a Lóversenypályán megrendezett Lovagi Torna és Hadi Torna.

  Mozgó ünnep a Fejedelem születésnapja, amely napon utcabállal ünneplik meg az uralkodót.

  ÚTHÁLÓZAT ÉS ÉLET A VÁROSBAN

  Úthálózat: A városokban az utcák kövezettek, a falvakban és a településeket összekötő utak földutak, kivételt ez alól a K-Ny irányú (Crestias és Grottocello között) és É-D irányú (Swyncresco és Ederthin között) főutak, amelyek szintén kövezettek, legalábbis a Fejedelemség határáig.

  Víz: A szennyvizet fedett csatornákban vezetik el, így a városok tisztának mondhatóak (falvakban ez a kényelem már nincs meg). A dombtaviak vízpart mentén szeretnek építkezni, de amely település távol esik a víztől, oda kőből épült, boltíves alátámasztású vízvezetékeken viszik el a vizet, ügyelve a folyamatos karbantartásukra, s biztonsági okokból a védelmükre.

  Fürdőkultúra: A fürdőkultúrájukra sokat hatottak az Adar ishiriek. Tőlük ered a gyakorlat, hogy a közép- és felsőréteghez tartozók otthonaiban már nem a szobában áll a fürdődézsa paravánnal elkerítve, hanem külön, mozaikcsempézett fürdőhelyiséget építettek erre a célra, s ebben áll a fürdődézsa. Ugyancsak az Adar ishiriektől vették át a meleg vizű forrásokkal rendelkező városaikban a közfürdők építését, a saját ízlésük szerint. A dombtaviak felfogását tükrözi, hogy náluk e fürdők nem különülnek el nemek szerint. Ez volt a gyakorlat a dombtaviak által korábban is nagyon kedvelt vízparti strandon történő fürdőzéseknél is.

  Világítás: A világítás gyertyákkal, fáklyákkal, kisebb olajlámpásokkal történik, illetve a Lámpás fénye varázslat (Őselem mágia - Tűz) és a Fény rúnája varázslat (Rúnamágia) is használható világításra.

  Pénznem: Arany-, ezüst- és rézpénzek vannak forgalomban a Fejedelemségben, mindegyik kerek, egyik oldalukon két lábra álló griff a pénz értékével és megnevezésével, a másik oldalán a Fejedelemség zászlaja található. 1 Arany Korona = 10 Ezüst Dukát = 100 Réz Garas. A köznyelv sokszor csak a fémet nevezi meg, például valami „3 ezüstbe kerül”. (Viszonyításhoz: egy zsömle/kifli 1-2 garas, egy kiló kenyér 20 garas, egy éjszaka egy átlagos fogadóban vacsorával 5 ezüst, egy átlagos kard 10 arany.)

   Pontos idő: 2018-12-11, 19:16