Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Gazdaság, tudomány, művészetek

  Share
  avatar
  Montea
  Admin

  IC hozzászólások száma : 3

  Gazdaság, tudomány, művészetek

  Témanyitás  Montea on 2013-01-21, 21:28

  GAZDASÁG

  Mezőgazdaság
  Monokultúrás termesztéssel, ugaroltatással és ekés földműveléssel történik.
  Montea édesvízi halászata ide összpontosul, kereskedelmi pozíciójukat is javarészt ennek köszönhetik, valamint a dombhátakon termesztett szőlőből készített minőségi boraiknak. Az éghajlati adottságoknak köszönhetően szintén kereskedelemre is alkalmas mennyiségben termesztenek és nevelnek citrusféléket, olajbogyót, fügét és korai zöldségeket, gyümölcsöket, valamint gabonaféléket.
  Főként az északi vidéken, közel a Zordhegység lábaihoz specializálódtak a birtokok birka és szarvasmarha tenyésztésére és a velük való kereskedelemre.

  Ipar
  Városokban és falvakban kisebb-nagyobb műhelyek működnek, egy szakmának több műhelye is megtalálható a nagyobb településeken, s ezek versenyeznek egymással a vevőkért, megrendelőkért. A műhelyek felépítése hasonlít egymáshoz abban, hogy a tulajdonos rendszerint a mesterember, aki egymaga vagy néhány segéddel dolgozik. A segédek, avagy inasok a mesterembertől tanulnak, hogy maguk is a szakma mesterévé váljanak, s utána saját műhelyt nyissanak, vagy a mesterüknél maradjanak dolgozni. A nagyobb műhelyekben így akár egyszerre több mesterember is dolgozhat.
  Jelentősebb iparágak:
   - Üvegművesség: A Fejedelemség egyik fő kereskedelmi cikke nemcsak síküveg és üvegtükör formájában, hanem üvegtálak, kancsók, poharak, üveggyöngyök, stb. formájában. Változatos alakúak és színűek. A legbonyolultabb technikájú – következésképpen legkeresettebb – üvegek készítésének módját féltve őrzik, az ilyen üvegeke a legfőbb kereskedelmi cikkek.
   - Kelmék: A selymet és a gyapotból készülő pamutot kivéve a legtöbb kelmét elő tudja állítani a Fejedelemség, e kettőt az Ezüstelfektől vásárolják, míg az Adar ishiriektől pár érdekesebb ruhafestéket, valamint ottani színes szőtteseket. A Fejedelemség kiemelkedő termékei e kategóriában a bársony és az igazán művészi szinten művelt csipkeverés.
   - Márványfaragás: Főleg építészeti célokra használják a márványt, a szoborfaragás ritkább, de magas színvonalú, melyet jellemzően a törpéknél vagy Adar Ishir Aroyslana tartományában tanulnak. Csak a stenere gazdagságúak tudják megfizetni az ilyen jó mesterembereket. Fából és csontból gyakorlatilag soha nem faragnak szobrokat, ékkövekkel díszített használati tárgyakat (pl. csontfésű), ezeket más népektől szerzik be.

  TUDOMÁNY

  Orvoslás
  A nagyobb városokban több, a kisebbekben és a falvakban egy-egy ispotály található, melyek ingyenesek, de bárki fogadhat gyógyítót a családjának, ez azonban már pénzbe kerül. A kisebb betegségek és sérülések jól és sikerrel gyógyíthatóak, a súlyosabb sérülésekhez és betegségekhez már többnyire magasabb szintű mágiát (Fehér mágia: Élet mágiaág) használnak

  Csillagászat
  Csak kisebb helyi csillagvizsgálók vannak. Tudásuk java az egykori anyaországból, Valny’yrból és az elfektől származik, de a dombtaviak nem mutatnak túlzott érdeklődést a tudomány kutatása iránt, inkább megvárják mások eredményeit és felhasználják.

  Oktatás
  Jellemzően magántanárok segítségével szerezhetők meg az általános ismeretek, mint az írás, olvasás, történelem, földrajz, számtan, stb., valamint a műhelyek inasképzésével lehet tanulni. Mágiát szintén vagy magántanártól, vagy pedig az Isteni Pár templomai mellett (vagy éppen benne) lévő iskolákban lehetséges. A harcot szintén vagy magánúton, vagy a gyakorlótereken, erődöknél lehet elsajátítani.

  Könyvnyomtatás
  A leggyakrabban megjelenő újságok is negyedévente jelennek meg. A fontosabb híreket röplapokon terjesztik. (Az információterjesztés egyéb módjai továbbra is a pletyka és a futárok küldése.) A korábbi gyakorlattól eltérően, már nem kézzel másolják a könyveket, hanem elterjedt a fémből készült betűk és a szedővas használata, amellyel egy könyv másolata már nem kerül közel egy évbe, mint kézi másolás esetén, hanem évi több példány is előállítható. Ennek ellenére könyvet vagy újságot vásárolni továbbra sem olcsó mulatság. Ráadásul csak két nyomda működik az egész Fejedelemségben, az egyik Ederthinben, a másik Swyncrescoban.

  MŰVÉSZETEK

  A már említett kiemelkedő kézművestermékek mellett a zene meghatározó a Fejedelemségben, ezek között is lant, hegedű, zongora és a hárfa a leggyakoribb. A stenerék és a gazdagabb abesserrék lelkes mecénásai a művészeknek, legyen az író, költő, festő, ékszerész, építész, kertész vagy zenész, stb. Az egykori anyaország, Valny’yr fali szőttesei és gobelinjei helyett többre értékelik a freskókat, secco-kat és a keretezett faliképeket.

   Pontos idő: 2018-12-11, 19:19