Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Teremtésmítosz, istenek, vallás

  Montea
  Montea
  Admin

  IC hozzászólások száma : 3

  Teremtésmítosz, istenek, vallás Empty Teremtésmítosz, istenek, vallás

  Témanyitás  Montea on 2013-01-21, 22:00

  TEREMTÉSMÍTOSZ

  Kezdetben még nem volt semmi, csak a nagy óceán. A víz fölött, a felhőkben alakot öltött az isten, Caprac Arco. Felemelte az óceán alját és megteremtette a szárazföldet, hegyeket, dombokat formált belőle, kijelölte a tavak és a folyók helyét is, növényekkel és állatokkal népesítette be, s az eget égitestekkel gazdagította. Ekkor az évszakok még nem váltak el egymástól, a nap, a hold, és a csillagképek sem mozdultak. A folyók is megvoltak már, de még nem indultak el a tenger felé. Nem volt szél még, nem volt semminek se íze, se illata, se hangja. A nappal nem különbözött az éjszakától, az idő és a világ állt még. Caprac Arco megpihent ezek után, de hiába gyönyörködött a világban, amit létrehozott, mégis üresnek érezte, magát pedig magányosnak. Bejárta hát a világát felkutatva a legszebb virágot, hozzárakta a legragyogóbb csillag fényét az égről, a legtisztább tó vizét, s saját vérét adva hozzá egybegyúrta s letette a földre. Állt az idő és állt a világ, de ez az egy teremtmény mozdulni látszott, felállt a földről, és ahogy hosszú haját hátradobta, szellő kélt a világon, mely elérte a fákat és virágokat illattal töltve meg a levegőt. Ahogy lépni kezdett, léptei nyomán a növények növekedni, az állatok mozdulni kezdtek, égre emelt pillantásától a hold, a nap és a csillagképek is elmozdultak. Elindult az idő, s minden működésbe lépett, minden élettel telt meg. De még egy valami változott: Caprac Arco most mosolyodott el először, s a teremtett szépséges nőhöz lépett. Kezét és szívét kérte, melyet Conta Maini örömmel adott meg. Caprac Arco szerelmének nászajándékba isteni tulajdonságaiból adott át, egyenrangú párjává emelte őt. Conta Maini új erejéből pedig sajátos ajándékot adott férjének: hagyományosan az oroszlánok a szárazföldi állatok királya, a sasok pedig a madarak királya, ő e kettőt egybegyúrta, s a fenséges, minden állat felett uralkodó griffet ajándékozta férjének. Az Isteni Pár ezek után megteremtette saját képére az embereket, az elfeket s a törpéket, az éjtestvérek és szörnyek pedig Kardantal teremtményei.

  ISTENEK

  Caprac Arco
  A teremtés férfi istene, ő a Nap istene. Legfőbb ábrázolása: égi kocsiján vágtat a tenger felett fiatal férfialakban, fegyverrel és páncéllal, feje körül glóriaként ragyog a Nap. Ő a Szelek, a Levegő, a Költészet, a Bölcsesség és a Jog istene, valamint a Háború, a Tűz, a Kovácsmesterség, a Bor és a Mámor istene is egyben.
  Minden esetben stilizált Nap-medál a hivatalos amulett.

  Conta Maini
  A teremtés női istene, Caprac Arco párja és segítője, a Hold istennője. Ő a Család és a Házasság istennője, a Szülés segítője, a Szerelem és a Szépség istennője. A számára felállított családi szentélyekben mindig gyönyörű fiatal nőként ábrázolják, karján pólyás gyermekkel, s gyakran szárnyakkal ábrázolják a griff megteremtése miatt. Az Ékesszólás, a Próza, a Jóslás, az Álom, a Báj, a Kellem, a Jóság, a Kreativitás és a Művészetek védőistennőjeként is számon tartják.
  Minden esetben stilizált Hold-medál a hivatalos amulett.

  Kardantal
  Gonosz szellem (de nem isten!), aki veszélyezteti a két istenség fényes világát. Ő hozza a betegségeket, az aszályt, az erkölcsi hanyatlást a világra. Ritkán ábrázolják, de ha igen, akkor háromfejű, fekete mantikorként jelenítik meg. Az éjtestvérek (orkok, trollok, goblinok) és a szörnyek az ő teremtményei.

  Griffek
  A dombtaviak mitikus állata (de nem isten!), gyakori dekorációs elem. A griff a hatalmas kincs, a gazdagság őrzőjeként is ismeretes, a gazdagok egyik kedvelt védőállata. A grifftojások állítólag kristályhéjúak, melyeket különösen erős csőrükkel törnek fel a griffek. Ezen felül a hűség jelképei is: a legenda szerint a griffek, ha társuk elpusztul, örökre magukra maradnak, nem választanak új párt. Gyógyító erőt is tulajdonítanak nekik, főleg a tollának, emiatt a gyógyítók gyakori jele a toll. Gyakran ábrázolják kardpengéken még, amint Kardantal-lal, a gonosz szellemmel viaskodik.

  VALLÁS

  Caprac Arco rendje
  Csak férfiak csatlakozhatnak a rendbe. Ruhájuk sötétkék-arany talár, napmedál kapoccsal ellátott világoskék köpeny. A mágiára hajlamosak tanulmányaik alatt javarészt mágiával foglalkoznak, rendszerint jártasak több ágban is, de az Őselem mágia mind a négy mágiaága és a Fehér mágia - Áldás ág a preferáltak. Akik nem tudnak magánoktatót fogadni, náluk szoktak mágiát tanulni. A papok házasodhatnak.

  Conta Maini rendje
  Csak nők csatlakozhatnak a rendbe.Ruhájuk sötétzöld-ezüst talár, holdmedál kapoccsal ellátott fehér köpeny. A mágiára hajlamosak tanulmányaik alatt javarészt mágiával foglalkoznak, rendszerint jártasak több ágban is, de a Fehér mágia - Gyógyítás ág és az Asztrál mágia a preferáltak. Akik nem tudnak magánoktatót fogadni, náluk szoktak mágiát tanulni. A papnők is házasodhatnak.

  FONTOSABB CEREMÓNIÁK

  Születés
  Születést követően a család összehívja a rokonságát illetve a vendégséget, s Conta Maini papnője jelenlétében három olajjal kenik meg a gyermek homlokát (citrom- vagy narancsolaj a szerencséért, levendulaolaj az egészségért, gardéniaolaj a boldogságért). Ezután hivatalosan is bejelentik a gyermek nevét, majd pedig a papnő megáldja a gyermeket (Fehér mágia: Áldás: Újszülött megáldása).

  Házasság
  Conta Maini papnője vezeti és szentesíti a házasságot. A szertartás a papnő imájával kezdődik az Isteni párhoz, melyben kéri a házasság megáldását tőlük, majd a pár közösen gyújtja meg az ún. matrio-gyertyát. Ez a gyertya egy aranyszínű gyertya, a közös meggyújtás szimbolikus jelentőségű, a két fél lángjából egy lesz, ahogy ők ketten is eggyé válnak a házassággal. Babonás szokás is kötődik a matrio-gyertyához: Ha a ceremónia végéig nem alszik el magától, akkor a házasság jónak ígérkezik, ha viszont elalszik, veszekedéssel teli házasságnak néznek elébe. A gyertya meggyújtása után a pár megfogja egymás kezeit és elmondják az esküjüket. A ceremóniát a papnő zárja a Házasság megáldásával (Fehér mágia: Áldás: Házasság megáldása). Ezután rendszerint hajnalig tartó bál s lakoma következik, melyen a szegényebbeknél 2-3 fogás, a középrétegnél 5-6 fogás szokott rendszerint szerepelni, de az igazán gazdag stenere réteg egy esküvői lakomán tíz fogásnál alább nem adhatja, ha nem akar szégyenben maradni a vendégek előtt.

  Temetés
  A dombtaviak hajós népi múltjuk miatt temetkezésükben megtartották a hajósírba való temetkezést. Még a gazdagok is egyszerű, ívelt orrú, kis, árboc és vitorla nélküli csónakot választanak, s ebbe fektetik az elhunytat. Az eltérés a szegények és gazdagok között az elhunyt mellé fektetett tárgyak között van. Az elhunytat díszöltözékében temetik, jellemző használati tárgyaival, harcosokat például a fegyvereikkel. Az elhunyt mellé általában virágokat is tesznek. Caprac Arco papja vezetésével imádkoznak az elhunytért, hogy mielőbb visszatérjen közéjük lelke újjászületve, majd a pap végső áldást bocsájt az elhunytra (Fehér mágia: Áldás: Elhunyt lelkek megáldása). Ezután a parttól ellökik a csónakot, majd ha az kellően eltávolodott a parttól, tüzes nyíllal gyújtják meg. Ez a temetkezési mód csak a tengerparti településeknél van gyakorlatban, folyók és tavak mentén illetve ezektől távol a földbe temetkeznek oly módon, hogy a csónak alakú üreget ásnak, ebbe temetik az elhunytat a már említett módon, mellétéve a virágokat és aztán földdel fedik be. Az ilyen sírokat csak nagyon ritkán jelölik meg sírkővel vagy bármi más módon.

   Pontos idő: 2019-08-20, 20:50