Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Történelem

  Share
  avatar
  Montea
  Admin

  IC hozzászólások száma : 3

  Történelem

  Témanyitás  Montea on 2013-01-21, 22:13

  TÖRTÉNELEM

  Gyarmati időszak
  - Az Arany-szigetekről, Valny'yrból érkező valny'yri nép 615 éve alapította gyarmatként a Dombtavi Fejedelemséget (akkori neve Dombtavi Birodalom). A dombtaviak időszámítása innentől kezdődik.
  - Első saját településeik Swyncresco és Grottocello volt, ez utóbbi volt sokáig a gyarmatbirodalom fővárosa. 176-ban alapították meg Ederthin városát, s egészen Valny'yrtól való elszakadásig Grottocello volt a főváros, de Ederthin folyamatosan növelte ez idő alatt is jelentőségét.
  - Hamar meggyűlt a bajuk délkeleten az éjtestvérekkel, keleten az ak'khír nomádokkal. Számos nagyobb csatát vívtak meg velük váltakozó szerencsével. 312-ben súlyos vereséget szenvedtek előbb a nomádoktól, akik a Hűs-tenger partjáig betörtek és felprédálták a gyarmatot, majd 334-ben az Éjtestvérekkel vívott Nagy Vörös-folyói Csatában veszítettek. Utóbbinál annyi éjtestvér is ottmaradt a csatamezőn, hogy arra már nem maradt elegendő erejük és harcosuk, hogy az országba betörjenek, s talán ennek köszönhető, hogy az ország megmaradt.
  - A 340-es években kezdték gyökeresen átalakítani az valny'yri harcmodort. Megjelent a lovagság intézménye, a keleti és délkeleti határaikon elkezdték kiépíteni erődrendszerüket.

  Függetlenedés Valny'yrtól
  - Ederthin városa a 340-50-es évekre a terület legjelentősebb városa lett gazdaságilag és katonailag is. Valny'yr későn figyelt fel rá, hogy a város jelentősége abban is rejlik, hogy ide gyűltek mindazok a nemesek, közrendűek, katonai tisztek, akik az anyaországtól való függetlenedést szorgalmazták. Ennek egyik oka az országuk gazdasági kiszipolyozása, valamint az valny'yri törvények, leginkább a rabszolgaság intézményének erőltetése, mely itt komoly ellenérzésekre talált. A társadalmi egyenlőségnek az eszméje villámgyorsan terjedt el az egész gyarmaton.
  - 359 végén megtagadták a termények és termékek Arany-szigetre való szállítását. Számos diplomáciai tárgyalás sikertelensége után 360-as év tavaszán Valny'yr megtámadta Ederthin kikötőjét súlyos károkat okozva, melyek teljes kiheverésére egy évtized kellett. Ugyanakkor a szállítás továbbra sem indult meg az Arany-szigetek felé.
  - 360-as év őszén az olaj a tűzre Valny'yr azon lépése volt, melyben másodjára támadták meg a gyarmatukat, ezúttal Grottocellot véve célpontba, s egyúttal felbérelték az ak'khír zsoldosokat, hogy támadjanak keleten. A lovagság és a kezdetleges erődrendszer legnagyobb próbája volt a nomádok támadása, de a dombtaviak sikeresen helytálltak a több napos csatában. A fordulatot és vele a győzelmet az a hír hozta a kiegyenlített küzdelemben, hogy az anyaország flottáját csaknem teljesen megsemmisítették a Hűs-tengeri Csatában, mikor a vezérhajójuk elsüllyesztése után menekülőre fogták az valny'yriak. Több hajó állítólag kimerészkedett a nyílt vízre más menekülő utat nem látva, de csak három tért onnan vissza. A többit a visszatérők elmondása szerint két Nyolcszemű démonhal semmisített meg.
  - 360-361-es év fordulóján dombtavi csatahajók jelentek meg Valny'yr fővárosának, Son'neryának kikötőjében. Győzelmet nem arathattak, a többi szigettől összevonható hajók száma még közvetlenül a Hűs-tengeri Csata után is nagy erőt képviselt, de végül harcra nem is került sor. Son'nerya Tanácsa jobban féltette a város épségét és a szigetek között kivívott vezető szerepét, semhogy kockáztassanak egy ütközetet, így a dombtaviak fenyegetése elegendőnek bizonyult az új tárgyalásokhoz.
  - 362-ben végül hosszas tárgyalások (és a dombtaviak nagyobb flottával való megjelenése az Arany-tengeren) végül elvezettek az Valny'yrtól való teljes függetlenedéshez. Valny'yrral pár évtizeden belül rendeződtek a diplomáciai kapcsolatok, mára már békés gazdasági kapcsolat jellemzi őket (de biztos, ami biztos, a dombtaviak állandóan fejlesztik flottájukat és erődrendszerüket.)

  Dombtavi Fejedelemség megalapulása és későbbi történelme
  - 362-ben véglegesen is Ederthin lett a főváros, s megválasztották a korábbi csatákat vezető parancsnokot, Corellio Casiar-t, fejedelemmé, s ez a Dombtavi Fejedelemség kezdete. A terület felosztása lényegét tekintve sokat nem változott, ugyanúgy a stenere, bárói családok voltak a meghatározóak. Ederthinben megkezdték a később Carlo-erődnek elnevezett erődítmény építését.
  - Ridonth-Nir (Törpe Újbirodalom) törpéivel a dombtaviak Valny'yrtól való függetlenedés után, a 360-as években vették fel a kapcsolatot a korábbi kereskedelmi szálakat megerősítve. A törpék ugyan már régóta kapcsolatban álltak Valny'yrral, a harcokba mégsem avatkoztak be egyik oldalon sem, s semlegességüknek köszönhető, hogy a dombtaviak barátilag fordultak feléjük.
  - A 400-as évekre újabb problémák merültek fel: korábban az Ezüstelf Birodalom határai messzebb estek a dombtaviak területétől, de egyre jobban északabbra nyomultak a dombtaviak, jóval túl a Lag'go-dombságon megsértve az Ezüstelf birodalom határait. Hozzájárult még a nézeteltérésekhez a határon túl meg annak közelében való (az elfek szerint) túlzott fakivágás az északi erődrendszer kiépítéséhez. A 400-as évek első fele így az elfekkel vívott harcoktól volt terhes.
  - 457-ben végül mind a két ország megegyezett a határokban és a békesség kedvéért mind a két ország között 7 kilométer gyepűt hagytak, melyeket határkövekkel jeleztek. E gyepű afféle senki földje, s a legjobb megoldásnak tűnt a határok tisztázására.
  - Az 500-as évek elejére Ridonth-Nir-ral a diplomáciai kapcsolat tovább mélyült, rövidebb egyezkedés után Gathol H'ariir erődöt a dombtaviak átengedték a törpéknek, míg a dombtaviak Uledzir kikötővárosban emeltek követségi épületet a Törpe Újbirodalom területén.
  - Adar Ishir országával az 500-as évek közepén vették fel ténylegesen a diplomáciai kapcsolatot. A rossz nyelvek szerint csak annak köszönhető a gyors baráti kapcsolat kialakulása, mert túl messze van a két ország egymástól, hogy közvetlenül háborúzhassanak egymással a nomádok beleszólása nélkül. Akárhogy is, a kapcsolat felvétele után alig pár év elteltével dombtaviak követséget építettek Ilragorn-ban, Eneydros-tartomány fővárosában, az eneydrosiak pedig Ederthinben.
  - Az elfekkel a diplomáciai kapcsolat 21 éve lépett arra a szintre, hogy egymás fővárosaiban követségi épületeket emeltek.

   Pontos idő: 2018-12-11, 20:05