Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Társadalom, közigazgatás

  Share
  avatar
  Montea
  Admin

  IC hozzászólások száma : 3

  Társadalom, közigazgatás

  Témanyitás  Montea on 2013-01-21, 22:18

  TÁRSADALOM

  Általános leírás: A dombtaviak emberek. A férfiak átlagosan 165-180 cm, a nők 150-165cm magasak. Átlag életkoruk 60-80 év. Hajszínük jellemzően világos, a világosbarna és a szőke árnyalatai – ez a dominancia kezd eltűnni, egyre gyakoribbak a sötét hajszínek is. Az arisztokráciában nagyobb arányban fordul elő a szőke hajszín és a férfiaknál a simára borotvált arcél. Jellemző szemszínek: kék, barna, zöld, szürke, míg a bőrszín fehér.

  Két élesen elkülönülő, de szűk átjárást megengedő csoportot alkot a fejedelemségbeli lakosság. Alsó- (abesserre) és felsőosztály (stenere). Ezen kívül helyezkednek el az erődrendszer és a flotta katonái (solderre). A teljes lakosság mintegy ötszázezer fő.

  Abesserre
  Az alsóosztálybeliek művelik meg a földeket és foglalkoznak a halászattal és állattartással, kereskedelemmel, kézművesiparral, stb. A föld és a víz tulajdonosa a Fejedelem, aki a báróinak osztja szét adó ellenében a földet. Ezeken a földeken és vizeken dolgoznak az abesserrék, akik a bárónak a megfelelő hányad leadása után a megmaradottal szabadon kereskedhetnek, vagy felélhetik azt. A Dombtavi Fejedelemség lakosságának kb. 70%-a tartozik ide, ám anyagi helyzetüket tekintve nem egységesek. Az abesserrébe tartoznak a kézművesek, és a kereskedők is, akiknek jó része a közép- vagy felsőrétegbeliek életét tudja élni, szerencsés esetben még házasság is létrejöhet a stenere-beliekkel.

  Stenere
  A felsőosztálybeliek kezében vannak a birtokok, tavak, fontosabb útvonalak, legfontosabb tisztségek. Egyik család sem birtokol egy egész tavat vagy mezőséget, a területek szétosztásánál a Fejedelem erre mindig gondosan ügyel, hogy egy bárója se tegyen szert túl nagy hatalomra. A családfő a báró, a szava szent és sérthetetlen, döntését csak a Fejedelem írhatja felül. A lakosság alig 10%-a, kb. ötvenezer fő tartozik ide: a birtokos bárói családok és a városban élő nemesek, valamint az elszegényedett egykori gazdag családok, kik csak címüket őrzik. Jellemzően birtokaikon és azokon álló pompás kúriáikban élnek, de a család bővülésével sokan a városokba költöztek és ott építettek és rendeztek be rezidenciát maguknak.

  Solderre
  A tizenhét nagy védelmi erődítmény élén a várkapitányok állnak, a flotta gyorsnaszádjai és csatahajói élén egy-egy tengernagy áll. Ők alkotják Hadi tanácsot, élén a rangidős kapitány, a Parancsnok (rendszerint a fővárosi nagy erődítményének, a Carlo-erődnek ő az ura), háborús időkben a Fejedelem tölti be ezt a tisztet.
  Az erődrendszer katonái között sem tűnik el a civil világ két osztálya közötti különbség, habár nem jelentkezik olyan élesen és áthidalhatatlanul. A hadsereg gerincét az alsóosztály feltörekvő szellemű fiai alkotják, akik fegyverforgatási tudományukkal kívánják kivívni az előrelépési lehetőséget, akár nemesi rangra szert tenni kinevezés vagy jó házasodás révén. A nemesi származású katonák helyzete egyszerűbb, ők rögtön tiszti rangban szolgálnak. A lakosság nagyjából tizenöt százaléka szolgál származástól és nemtől függetlenül vagy ez erődrendszerben vagy a flottában solderreként.

  KöZIGAZGATÁS

  Az Arany-szigetekről érkező valny'yri nép 615 éve alapította a Dombtavi Fejedelemséget (akkori neve Dombtavi Birodalom), a dombtaviak időszámítása innentől kezdődik. A kényszerített asszimilációval sikerült hamar beolvasztaniuk a csekély létszámú, szervezetlen helyi lakosságot. Alig 250 éve pedig sikerült teljesen függetlenné válniuk Valny'yrtól.
  A Fejedelemség zászlajában szerepel a hat tó: aranyszín tömött körök, aranyvonallal összekötve, a háttérben kék-zöld sávok váltakoznak. Gyakori a zászlókon még a griff megjelenése a fejedelemség címerállataként.
  A jelenleg hatalmon lévő Fejedelem IV. Castiarro. Felesége Andaccia Marchese. Három gyerekük született eddig, két fiú [Arcasel (17 éves) és Arius (13 éves)] és egy lány [Auriana (9 éves)].

  Birtokszervezet
  A birtokok láncolata - összesen 50 - behálózza az egész Fejedelemséget, és egy-egy birtok élén a báró áll. A bárói címet a fejedelem adományozza, mely azután továbbszáll az első szülött fiúra. Fiúörökös híján a legidősebb férfiági rokonra száll a bárói cím. Ha ez sem lehetséges, akkor a Fejedelem szabadon másnak adományozhatja, illetve árulás esetén elkobozhatja a családtól a címet és a földeket.
  A bárók feladatai közé tartozik az országot járó Fejedelem és udvarának ellátása, a Fejedelem távolléte esetén pedig különböző célú tartalékok felhalmozása, a felesleggel való kereskedelem, vagyis a birtok vezetése, a terület védelme, a rend fenntartása. Minden birtok ura tagja a Bárói Tanácsnak, melynek véleményező, törvénykezdeményező jogköre van, és gyengekezű Fejedelem esetén irányíthat is a Tanács, de a döntés akkor is a Fejedelem nevéhez kötött.
  A Fejedelem az év nagy részét úton tölti bejárva az országot, a nyári hónapokat az északi tavak vidékén tölti a fejedelmi udvar elkerülve a délen fekvő főváros nyári tikkasztó hőségét. A téli hónapokban térnek vissza az Ivesi-folyó delta torkolatánál álló fővárosba, Ederthinbe, ahol a palotája áll.
  A Fejedelem nevezi ki a nagyköveteket, akik őt képviselik Montea országaiban – jelenleg az Adar Ishirrel (Eneydros-tartomány), az Ezüstelf Birodalommal, Valny'yrral és Ridonth-Nirral (Törpe Újbirodalom) állnak a diplomáciai kapcsolat ezen fokán. A nagykövetek is bárói címet kapnak, birtokuk a kijelölt ország fővárosában áll – jelenleg Ilragornban, Enoldarban, Son'neryában és Nir-Waag-ban álló rezidenciák. A kijelölt helyre a báróval költözik családja és kísérete is.

  Törvénykezés
  - Bíróság: A Fejedelem vagy a Főbíró dönt a peres ügyekben Ederthinben, a Fejedelemség többi részében a terület Bárója vagy az ő intézőjének a szava dönt.
  - Börtön: Akiket a törvény szerint elítélnek, a fővárosban a Carlo-Erőd alagsorában kapnak cellát, hol letölthetik büntetésüket. A többi városban és a falvakban is megvan az erre kialakított, s kellően őrzött épület. Ha valaki halálos büntetést kapott, a kivégzések csak a legritkább esetekben, nagyon súlyos bűnök esetén nyilvánosak.
  - Törvények:
   - Gyilkosság: Körülményektől, az áldozat személyének fontosságától függően változhat a büntetése sokévi börtönbüntetéstől kezdve az életfogytiglani börtönbüntetésen át a halálbüntetésig. Kivételt képeznek a párbajok, melyek nem feltétlenül tartanak halálos kimenetelig, de egy vitás ügy rendezése párbajjal törvényes, és nem minősül gyilkosságnak.
   - Lopás: Idetartozik a lopáson kívül az áru minőségével vagy árával történő csalás, a rablás, a vám megkerülésével való csempészés, s a kalózkodás is, bár utóbbi több bűntényt is takarhat egyszerre. A felsoroltak büntetése az okozott kár másfélszeresének megtérítése, ha szükséges, akkor vagyonelkobzással, de munkára is foghatják az elkövetőt.
   - Emberrablás: Eltérően Valny'yr-tól a Dombtavi Fejedelemségben nincsenek félszabadok, sem rabszolgák, így a rabszolgaság intézménye sem létezik, ami nem jelenti azt, hogy ne lennének rabságban tartottak, főleg az Illatos házakban. Az ilyen vagy egyéb célú emberrablás tiltott, vagyonelkobzással együtt járó börtönbüntetéssel, és akár halállal is büntethetik. Nemcsak az emberrablást elvégzőnek van oka félni, ha bizonyítható ki a megbízó, ő is bajba kerül.
   - Pénzhamisítás: Teljes vagyonelkobzás és börtönbüntetés az elkapott pénzhamisítók jussa.
   - Felségárulás: A legsúlyosabb véteknek számít a Fejedelemségben, s ide értik a más népek kémkedését is. Ezt szinte kivétel nélkül mindig halállal, s dombtavi lakos esetében teljes vagyon- és címelkobzással büntetik. A kivégzések felségárulás vádjánál mindig nyilvánosak.
   - Öröklés: Apáról a gyermekekre száll a vagyon egyenlő arányban. Ez alól kivételt csak a bárói cím jelent, ahol a címet a fiú örökli, fiú örökös hiányában a bárói címet a legközelebbi férfiági férfi rokon örökli meg. Ha egyik feltétel sem teljesül, a címet visszaveszi a fejedelem és új családnak osztja ki. Nem bárói család esetén a lány is egyaránt örökölhet, de ha nem megy férjhez vagy nem születik a házasságból törvényes gyermek, úgy az örökölt vagyon visszaszáll a családra.

   Pontos idő: 2018-12-11, 19:24