Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Életmód, viselet

  Montea
  Montea
  Admin

  IC hozzászólások száma : 3

  Életmód, viselet Empty Életmód, viselet

  Témanyitás  Montea on 2013-09-04, 22:49

  ÉLETMÓD

  Épületek
  A valny’yri földművesek élelmük nagy részét állattenyésztéssel, juh, marha, disznó, kecske és lábasjószág tartásával szerzik meg. A vagyoni helyzetet náluk leginkább az állatok számával mérik. Otthonaikat a kéznél lévő anyagokból építtetik: fából, ahol pedig az nincs elegendő, ott kőből.
  A gazdagok gyakran tartanak rabszolgákat, hogy azokkal végeztessék a házkörüli munkákat és a földi munkákat. Jellegzetes otthonaik vannak: a gazdagok épületei nagyok, teraszok nyílnak róla és kisebb-nagyobb magánkertekkel van körülvéve. Épületeik mindig kőből épültek, burkolásához jellemzően más országokból importált márványt és más anyagokat használnak, mutatván gazdagságukat. A mediterrán dombtavi házakkal ellentétben itt az éghajlat miatt a falak vastagabbak, és az ablakok kisebbek. Jellemző, hogy a házaspároknak nincs közös hálószobájuk, hanem külön van a férjnek és külön a feleségnek egy-egy hálója.
  A rabszolgák a tulajdonosuk házának közelében lévő melléképületekben vagy a tulajdonos birtokain kijelölt helyen saját maguk által épített, legtöbbször szegényes otthonokban laknak. Legjobb dolguk a városban élő rabszolgáknak van, mert a városi házban jut számukra hely. Legrosszabb helyzetben az aranybányákban dolgozók vannak.

  Temetés
  A valny’yriakat halottas csónakon "temetik el" (a gazdagokat kincseik egy részével együtt,) melyet vízre bocsátanak és felgyújtanak.

  Nők helyzete
  A valny’yri nők többsége önálló gondolkodású, erős akaratú asszony. Ha kell, minden férfimunkát el tudnak végezni (adott esetben ez a harcra is vonatkozik). A törvényhozó gyűléseken is megjelenhetnek, felszólalhatnak, ugyanúgy, mint a férfiak.

  Házasság
  A valny’yri nők egyenjogúsága és szabadsága ellenére, a legtöbb házasság nem szabad választáson alapul, a döntést itt is a szülők hozzák. A fogadalom során a két család megegyezik a hozományban, amit ezután átadtak a vőlegény családjának. A lakomát általában a menyasszony családja rendezi, de a helyszínt a vőlegény családja biztosítja. A férjezett valny’yri asszonyoknak is lehet saját földjük, mellyel szabadon rendelkezhetnek, de el nem adhatják.
  A többnejűség nem elfogadott, ismerik a válás intézményét, amit mindkét fél kezdeményezhet. Ha az asszony kezdeményezi a válást, megkapja hozományként adott földjét/vagyonát, valamint a többi vagyontárgy egy részét, megbeszélés szerint. Amennyiben a férj vált el az asszonytól, akkor köteles "kártérítést" fizetni az asszonynak, ami akár a vagyon fele is lehet. Ha közös gyermekük is van, s ha csak nem egyeznek meg másként, a gyerekek a férjnél maradnak.

  Napi életük
  A napi munka végeztével az estéket gyakorta kisebb-nagyobb lakomák töltik ki. A vacsora végeztével legendás hősökről, az Istenpárról szóló elbeszélő költeményeket szavalnak, vagy vicces, pajzán történetekkel szórakoztatják egymást. Népszerű időtöltés a vadászat, különösen a veszélyes állatokra. Bátorságukat bizonyítandó a harcosok gyakran minimális fegyverzettel vadásznak.

  VISELET

  Öltözet
  Arra ügyelnek, hogy öltözékük, ékszereik tükrözzék társadalmi helyzetüket. Éppen ezért otthonukban is, de főleg, ha valahol meg kell jelenniük, gazdagon ékszerezik magukat anyagi lehetőségeikhez mérten, elsősorban hazai vagy zsákmányolt arany ékszerekkel, de importálnak ezüstöt, és más fémeket is, valamint drága- és féldrágaköveket is szívesen viselnek. Fejükön a nők ékköves, olykor finoman áttört aranyból vagy ezüstből készült hajpántot viselnek. A szabadok és félszabadok szívesen viselnek díszes övcsatokat, brossokat.
  A hűvösebb, nedves éghajlat miatt rétegesen öltözködnek. A tehetősebbek drágább, jobb minőségű anyagokat használnak, esetenként külhoni selymet, bársonyt és pamutot. A vagyonosok mívesen hímzett, gyakran prémszegélyű tunikát vagy köpenyt viselnek. Télen mindkét nem prémes kesztyűt hord, s prémszegélyű köpenyeket, palástokat visel.
  A legnagyobb gazdagság egyik kifejezője, ha a kalapba főnixtollat tűznek.
  A rabszolgák nem viselhetnek ékszereket, még bronzból, csontból vagy fából sem.

  Fegyverek
  Egy valny’yri társadalmi helyzetét pusztán fegyverei számáról és minőségéről, valamint ruhája szabásáról is meg lehet állapítani. A harcosok legértékesebb fegyvere a kard: a markolatot gyakran bronz, ezüst, vagy akár arany berakásokkal is díszíttetik. Minél gazdagabb egy harcos, annál ékesebb a kardja. Vörös-, fehér- és kékarany használata a leggazdagabbak jellemzője. Nőkre mindezek ugyanúgy igazak, gyakran viselnek valami kisebb tőrt gazdagon díszítve, valamint ruháik is általában dúsan díszítettek nemesfém rátétekkel.

   Pontos idő: 2019-08-22, 17:59