Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 2 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 2 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Társadalom, közigazgatás

  Montea
  Montea
  Admin

  IC hozzászólások száma : 3

  Társadalom, közigazgatás Empty Társadalom, közigazgatás

  Témanyitás  Montea on 2013-09-04, 23:21

  TÁRSADALOM

  Az valny’yr nép uralja az Arany-szigetek mind a hét szigetét. Hajós nemzet, így életük a tengerhez igazodik. Valny’yr városállamok szövetsége, a legnagyobb befolyású és legnagyobb területű város a legnagyobb szigeten áll, erről kapta nevét is, Son'nerya. 613 éve megalapították a dombtavi gyarmat országukat, ami fölötti fennhatóságuk közel 250 évvel ezelőtt megszűnt (Dombtavi Fejedelemség létrejötte).
  A valny’yriak emberek, a férfiak átlagosan 165-180 cm, a nők 150-165cm magasak. Átlag életkoruk 60-80 év. Hajszínük jellemzően világos, a szőke különféle árnyalatai. Az arisztokráciában nagyobb arányban fordul elő a jégszőke hajszín és a férfiaknál a simára borotvált arcél. Jellemző szemszínek: kék, zöld, szürke, míg a bőrszín fehér.
  Valny’yr társadalmára jellemző a hármas felosztás, vagyis szabadok, félszabadok és rabszolgák osztályaiból épül fel társadalmuk. Vagyon alapján jogilag nem tesznek maguk között különbséget, csak a vérségi leszármazás számít.

  Szabadok – Linerrák
  A nép döntő többsége (65-70%) a szabadok közé tartozik, akik egyedüli birtokosai a polgár- és politikai jogoknak. A Linerra osztályba csak az tartozhat, akinek valamelyik szülője maga is valny’yri, s a másik szülő legalább félszabad. A társadalomban és a törvény előtt is a nők és a férfiak egyenlők, vállalhatnak köztisztséget. A ranglétra csúcsán a gazdag nemesek állnak, akik kevesen vannak ugyan, de hatalmas befolyással bírnak a városállam irányítására, mivel ők tudnak köztisztségeket vállalni, ami azonban cenzushoz kötött. A szegényebb szabadok: földművesek, kereskedők, kézművesek és a harcosok. A föld a szigorú örökösödési törvények miatt csak az első szülött gyermekre szállhat, így tulajdonképpen gyakran földhiánnyal küszködnek, a többi utód kénytelen szakmát vagy tudományt tanulni, vagy katonaként portyákból biztosítani a gazdagságot.

  Félszabadok – Semerrák
  A Semerra osztályba a betelepülők tartoznak. Rendkívül szűk réteg (5-10%), mivel nem nyitott a társadalom a szigetek véges befogadóképessége miatt. Nem vehetnek részt a politikai döntésekben, köztisztséget sem vállalhatnak, jelentős szerepet játszanak azonban valny’yri gazdasági életében.

  Rabszolgák – Sciaverrák
  A hajós kalandozások során került a legtöbb rabszolga az Arany-szigetekre, az alantasnak tartott munkák vagy a kemény bányamunkák nagy részét velük végeztetik el. Amíg nem tudják magukat kiváltani, addig vagyontárgynak minősülnek, s ezt utódaikra is tovább örökítik. A rabszolgák másik csoportját azok alkotják, akik bűneik miatt veszítették el szabadságukat. A harmadik csoport az úgynevezett Éjimadárkák, azaz kéjrabszolgák, akiket elsősorban Olrean szigetén képeznek.
  Rabszolgákból sosem lesznek harcosok, katonák, mert a vezető réteg úgy véli, a sciaverrák nem küzdenének értük, hanem ellenük fordulnának, így nem kockáztatják meg, hogy fegyvert adjanak a kezükbe. Ez alól csak a felszabadított rabszolgák lehetnek kivételek.


  KÖZIGAZGATÁS

  Az Arany Városok élén nem áll koronás fő, hanem a Tanács vezeti a városállamok szövetségét. A városok önálló városi kistanácsokat állítanak fel, saját törvényeik lehetnek, de azok nem mondhatnak ellent a Tanács és a Gyűlés törvényeinek.
  Az Arany Városok zászlaja vörös alapon hét teli aranykör, egy nagyobb és hat kisebb, melyeket a szigetek elrendezésének megfelelően festenek fel a zászlókra. Emellett gyakori a vörös alapon aranylángokban égő vörös, stilizált főnixtoll, mint a háború szimbóluma.

  Tanács
  Az Arany-szigeteket 10 kerületre osztották, mindegyik sziget 1 kerület, kivéve Son'neryát, a főszigetet ugyanis négy kerületre osztották. A kerületek tagokat (10-10 főt) delegálnak az ügyek irányítására, döntéshozatalra a Tanácsba. Ez egy folyamatosan ülésező szerv, székhelye Son'neryában a Főnegyedben található. Feladata: döntések meghozatala, törvények elfogadása, a Gyűlés összehívása.
  Conték – a Tanács tisztségviselői, vezetői, a törvényeket ők hozzák meg
  Nistrazziók - konkrét igazgatási teendőket látnak el, megújítható megbízatásuk egy évre szól. Kiemelt feladatuk a döntések és a törvénytervezetek előkészítése, majd a törvények végrehajtása. Szakterületük szempontjából az alábbi 6 csoportba sorolhatóak:
   1) város kereskedelmének felelősei, piacfelügyeleti funkció
   2) város főfelügyelői, ők döntenek a városi építkezésekről, feladatuk a városfalak és őrtornyok állapotának fenntartása, a rend biztosítása a városban
   3) városállam földjeinek, erdőinek felügyelete
   4) adó és más közbevételek beszedése
   5) igazságügyi tisztviselők, bírók
   6) végrehajtók (ítéletek végrehajtása, adósságok behajtása, eljárás alá vont személy őrizete)
  Ennistrazziók – a Nistrazziók segítői, szabad, félszabad és akár rabszolga is lehet az.

  Gyűlés
  Elvileg minden nagykorú, polgárjoggal rendelkező valny’yri gyülekezete, melyet a Tanács hív össze rendkívüli állapotok esetén. A történelemben mind a mai napig csak párszor fordult elő, hogy szinte mindenki részt vett rajta, s mindösszesen tizenháromszor hívták össze.

   Pontos idő: 2019-08-17, 13:10