Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Környezet, éghajlat, városok

  Montea
  Montea
  Admin

  IC hozzászólások száma : 3

  Környezet, éghajlat, városok Empty Környezet, éghajlat, városok

  Témanyitás  Montea on 2013-09-04, 23:25

  KÖRNYEZET, ÉGHAJLAT

  Valny’yr avagy az Arany Városok a Monteától északkeletre lévő Arany-tengeren levő Arany-szigetek mind a hét szigetét birtokolja. A főszigetet a hat kisebb sziget északról és keletről szinte félkörben veszi körül.
  A fő sziget neve Son'nerya. A kisebb szigetek nevei Son'nerya észak-nyugati sarkától kezdve: Yssol, El'yl, Yllster, Ly'ynsur, Olrean és Wyrre. A hegyek elnevezése, akárcsak a szigeteken fekvő városoké, megegyezik a szigetek neveivel.


  Környezet, éghajlat, városok Varos_valnyyr

  Domborzat
  A szigetek közös jellemzője, hogy Yllster szigetét kivéve hegyvidékesek, északi oldalukon meredekek a tengerpartok, a patakok és folyók gyakran vízesésként zubognak a tengerbe. Déli tengerpartjainál fjordszerű öblöket, tölcsértorkolatokat találunk, amelyek kikötésre alkalmassá teszik ezeket a szakaszokat. Yllster szigete néhány lágy ívű dombot leszámítva sík, itt folyik a korlátozott mennyiségű növénytermesztés java. A fősziget, Son'nerya érdekessége a sziget szívében emelkedő egykori, mára feltételezhetően kialudt vulkán. Az itt élő nép emlékezetében nincs említés kitörésről, a vulkán megközelítése azonban még így sem veszélytelen kaland, legalábbis a vállalkozók közül kevesen térnek vissza. A szigetek hegyei különösen gazdagok aranyban (kivéve El'yl és Yllster szigetét), ez adja az Arany Városok gazdagságát.

  Éghajlat
  A szigeteken az óceáni éghajlat az uralkodó. A nyarak általában hűvösek, a telek enyhék, a négy évszak nem markánsan, de elkülönül egymástól. Jellemző a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a hegyvidékes részeken gyakori a ködképződés. A domináló keleti áramlás többnyire nagyobb csapadékmennyiséget hoz magával.

  Élővilág
  A természetes növénytakaró vegyes, lombhullató és tűlevelű fajokat egyaránt tartalmazó erdők borítják a szigeteket.
  Termesztett növények: krumpli, árpa, cukorrépa.
  A szigeten mintegy 400 madárfaj él, sok közülük vándormadár. Nagy tengerimadár-kolóniák élnek a partok környékén, például az Yssol-szigeten és az Olrean-szigeten. Egyik különleges madár a főnix, melynek tollát előszeretettel keresik a helybéliek eladásra, ritkasága és szépsége, ennél fogva magas értéke miatt. E madarak előfordulása miatt egyes nézetek szerint a vulkán mégsem lehet kialudt, hiszen a főnixek csak működő vulkánok, s lávakürtők közelében élnek. Az Arany-szigeteken nincsenek nagyobb méretű hüllők, de kígyók gyakran fordulnak elő – s ez alatt főleg a barlangi rovarkígyót értenek -, kétéltűek közül is csak pár faj él itt, többségük mérgező. Állítólag Wyrre szigetének hegyeinél él egy hegyi sárkány, s a hegyek barlangjaiban gyakori rovar a zirinnis. A meleg nyár alatt a partokon gyakorta jelennek meg a homoki sziklás rákok.
  Környezet, éghajlat, városok Valnyyr


  VÁROSOK

  Son'nerya
  A főváros lakossága nagyjából a városállam lakosságának a fele. A város központja a Főnegyed, itt találhatóak meg a középületek és a Tanács székhelye. Az Arany-negyed a városi lakosság leggazdagabbjainak lakóhelye, a kikötőnegyedtől távol esik, de a tengerparton húzódnak a szebbnél szebb házak. Az igazán gazdagoknak saját kis kikötőjük is van, ahova pár főt szállító hajócska ki is tud kötni. Természetesen ezen helyekhez külön őrtornyok járnak a védelem miatt. Nireón kikötőváros 400 éve még különálló település volt, mára azonban a növekvő főváros magába olvasztotta. Nevét azonban megtartotta és Nireón-negyedként a város kikötőnegyede. Legnagyobb kikötővel Son’nerya rendelkezik, s nem meglepő módon legnagyobb flottája is neki van. Hegye a leggazdagabb aranyban, ráadásul ezen a szigeten fordulnak elő legnagyobb számban a főnixek is, mindezek együtt biztosítják számára a vezető szerepet a szigetek között.

  Yssol
  Az egyik város, melynek szigetén több száz fajta madár él, s kereskedelmüknek egyik meghatározója ezen madarak tolla, tojása, illetve maguk az élő madarak díszmadárként. Néhány főnix is él a hegyekben, és arra gondosan ügyelnek, hogy ne vadásszák túl őket, mert tollaikból származó, aranynál is többet érő jövedelem fontos a számukra. Élő példányt sosem adnak el, nem mintha lenne bármilyen tároló is Monteán, ami kibírná egy élő főnix-madár hőjét. Hegyében aranyat bányásznak. Yssol városának gazdagjai a hegyoldalra építkeztek, a szegényebbek és a rabszolgák a tengerpart közelében laknak.

  El'yl
  Hajószigetnek is nevezik, mert ezen a szigeten készül a valny’yri flotta java része, de számos kereskedő is itteni mesteremberektől rendeli meg a hajóit. A gazdagok számára a díszesen faragott sírhajók is itt készülnek, vagy innen hívatnak mestert hozzá. Korábban aranyat bányásztak a sziget hegyében, de úgy ötszáz évvel ezelőtt ez a bánya kimerült, s mivel a többi sziget bányái nem mutatnak merülő tendenciát, így El'yl lakosai kénytelenek voltak hajóépítésből megszerezni a jövedelem-kiesést s ezzel megőrizni jelentőségüket.

  Yllster
  Déli területein jelentéktelennek számító dombok húzódnak (aranyat nem tartalmaznak), a sziget többi része sík. A helyi növénytermesztés java része itt folyik, amire nagy szükségük van a valny’yriaknak, mivel a szigeteknek csak kis részén tudják megművelni a földeket, így gabonából behozatalra szorulnak. A szigeten lévő város elszórt, laza településláncot alkot, két ház között sokszor nagyobb termőterület is fekszik. Mivel az Arany Szigetek egyik gyenge pontja az élelem, az egyik legjobban őrzött szigetnek minősül Yllster.

  Ly'ynsur
  A legkisebb sziget a hét közül, melynek városában 90%-ban szabadok és félszabadok élnek, s ezen arány megtartására igyekszenek is ügyelni. A valny’yri híres sárga-, vörös-, fehér- és kék-arany ékszerek itteni műhelyekből kerülnek ki. Aranyban különösen gazdagok a hegyei.

  Olrean
  Yssol szigete mellett ennek a városállamnak a madárkereskedelme jelentős. Többféle madárral kereskednek, de főnixeik nincsenek, így kevésbé jelentősek, mint a másik sziget. Ezt ellensúlyozandó különleges „madarakkal” kereskednek, mert nemcsak rabszolgákat tartanak, hanem kis számban nevelnek is, elsősorban kéjrabszolgának, habár szeretik őket „Éjimadárká”-nak nevezni nemre való tekintet nélkül. Olrean hegyei mérsékelten gazdagok aranyban.

  Wyrre
  Wyrre városa több mindenről is elhíresült. Hírnevét elsősorban kiváló harcosainak köszönheti, akik szabadok és félszabadok, nem ritkán előkelő családok becsvágyó vagy sokadik sarjai, akik már nem örökölhetnek számottevő földet, hogy azon gazdálkodjanak, így portyákból kell megteremteni saját anyagi jólétüket, jövedelmüket. A portyákat többnyire innen szervezik meg, s nem ritkán innen indítják. A városban számos gyakorlóteret, küzdővermet találni, ahol tanulják és gyakorolják a valny’yriak harcmodorát. Hírességének másik oka a rejtélyessége, mivel katonailag fontos szerepet tölt be, ezért ezen a szigeten idegen hajó sosem köthet ki, sőt túlságosan megközelíteni sem ajánlott. Talán pont emiatt nem lehet tudni, mennyire lehet hitelt adni annak a szóbeszédnek, hogy a sziget magas hegyeiben egy hegyi sárkány él. Hegyei aranyban mérsékelten gazdagok.

  Nomare Porto
  Közös kikötőváros Throndir-ral, a törpe Óbirodalommal. Son'neryához tartozik, nem delegálnak tagokat a Tanácsba.
  Környezet, éghajlat, városok Valnyyr_kicsi
  Son'nerya

   Pontos idő: 2019-08-17, 13:26