Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 3 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 3 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Társadalom, közigazgatás

  Adminisztrátor
  Adminisztrátor
  Admin

  IC hozzászólások száma : 49

  Társadalom, közigazgatás Empty Társadalom, közigazgatás

  Témanyitás  Adminisztrátor on 2016-04-02, 22:32

  TÁRSADALOM

  Általános leírás:
  A törpék alacsony, vaskos, ámde erőteljes és izmos testfelépítésűek. Jellemző magasság férfiaknál és nőknél egyaránt a 120-130 cm. Jellemző haj- és szakállszínek a barna, sötétbarna, fekete és vörös árnyalatai. A szőke nagyon ritka, s rossz ómennek tekintik nemcsak a törpéknél, hanem más népeknél is. A haj szinte mindig hosszú, fonatokba rendezik, ahogyan gyakran a szakállat is (sokszor a lelógó bajusszal egybefonva), de nem kötelezően, viszont mindig gondosan ápoltak. Mind a szakállat, mint a hajat szokásuk vastagabb gyöngyökkel, hajgyűrűkkel ékesíteni, kizárólag nemesfémből, ezek tisztségenként, foglalkozásonként vagy nagyobb nemesebb családonként eltérőek lehetnek. Az arcszőrzet hiánya, a borotválkozás elenyészően ritka a férfiaknál – náluk gyakran a mély gyász jele -, a nők pedig se nem szakállasak, se nem bajszosak.
  A szemszín szinte mindig barna, de a világosszürke szemek szintén rossz előjelnek tekinthetők.

  Az átlagéletkor 170 év, a 200 év feletti törpék már matuzsálemnek számítanak, a 220-at pedig még egy törpe se tudta megünnepelni. Hallásuk és látásuk átlagos, habár félhomályban és szürkületben jobban látnak az embereknél, látásuk egyedül a ködben gyengébb, amelyet kifejezetten utálnak is. A teljes sötétségben ők sem látnak. Mivel területeik nagy része az örök hó birodalma, ezért speciális rúnával a törpék könnyen megoldották a hóvakság okozta problémát, s e bőrre rajzolt – sokszor tetovált – rúna segítségével a hegyeik felszínén fényes napsütésben is könnyedén látnak. Életmódjukból adódóan a talaj finom rezgéseire ők a legérzékenyebbek az összes faj közül.

  KÖZIGAZGATÁS

  A törpék két birodalmat alapítottak az évszázadok és ezredek során Monteán, s bár nyelvük és vallásuk tekintetében nincs különbség a két birodalom között, a viselet alapján meg lehet állapítani, melyik törpe melyik birodalomból származik.
  Mindkét birodalomban a szegényebb réteg egyszerűbb anyagokat használ (bőr, szőrme, kender, vászon, stb.), a tehetősebb réteg finomabb anyagokat visel, sokszor ezeket importálják, valamint öltözetükben megjelenik a fém is.
  Az óbirodalomiak nem hordanak ékszereket, legfeljebb pecsétgyűrűt és szakállba font díszeket, melyek inkább státusz-szimbólumokként szolgálnak, semmint díszítő elemekként. Az újbirodalmiak viszont szívesen viselnek ékszereket, különösen a törpe nők. Mindkét birodalombeliekre viszont igaz, hogy a fegyvereket és páncélokat díszítik, gyakran a pengét is.

  Throndir (Óbirodalom): két réteg élesen elkülönül: gazdag réteg (anghrist) és a szolgáló réteg (madawg).
  - A gazdagabbak rendelkeznek szavazati joggal, akik a 6 régióra osztott birodalom 1-1 tanácsosát megválasztják. Ez a 6 fős Tanács irányítja a birodalmat. Egyenlőek, s ha nincs rendkívüli helyzet, akkor meghatározott időnként lévő ülésekre ülnek össze. Gyakran kikérik a mindenkori főpap véleményét, gyakran az ő szava dönti el a szavazategyenlőséget a Tanácson belül, noha a főpap nem a Tanács tagja.
  - A szolgálók nem szavazhatnak, de nem rabszolgák, annak ellenére, hogy egy-egy szolgálócsalád mindig ugyanannál a családnál szolgál generációkon át. A gazdagabbak tisztelik és becsülik az őket szolgálókat, s háború esetén a szolgálók azzal a családdal vonulnak harcba, amelyiknél szolgálnak. A szolgálók nem viselnek semmi kihívó ruhát, csak egyszerűt és praktikusat, még ha díszített is.
  - A gazdagabb réteg jobban díszít, gyakori a talár vagy köpeny viselése, rúnával, címerrúnával ékesítve, az egyéb díszítmények vallási jellegűek.
  Idegenekkel szemben elzárkózóak.

  Ridonth-Nir (Újbirodalom): nincsenek éles határok a lakók között társadalmilag, nincs szolgáló-úr viszony, bárki bárkinél dolgozhat. A gazdagságot a ruha, a fegyver minősége és díszítményei, valamint a viselt ékszerek mutatják meg. Díszítményeik nem csupán vallási jellegűek. A nép élén a király áll, öröklés útján. Első királyuk Kazadhor, az Első. A jelenlegi uralkodó, III. Dworn, a Magas. Ha kihalna az ág, a király jelöli ki az utódot (bár erre még nem volt példa).
  Nyitottabbak a többi nép felé.

   Pontos idő: 2019-08-22, 18:17