Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Hadászat, harcmodor

  Adminisztrátor
  Adminisztrátor
  Admin

  IC hozzászólások száma : 49

  Hadászat, harcmodor Empty Hadászat, harcmodor

  Témanyitás  Adminisztrátor on 2016-10-01, 15:30

  HADÁSZAT, HARCMODOR

  Az akh’hír szó jelentése teremtésmítoszukból adódóan a Nap harcosait jelenti, de a többi népnél a zsoldos szó szinonimája lett.
  Alapvetően portyázó nép, ha nincs (közös) külső ellenség, gyakran fordulnak egymás ellen a törzsek – területszerzés, vérbosszú, unaloműzés, stb. okán. Harci taktikájukat a ló gyorsaságára, mozgékonyságára alapozzák, ezt egészítik ki a Sh’írak törzsnél harci tudásukkal, míg a Rielat törzsnél a mágia a fő fegyverük. Ezért a döntő fegyvernem a félelmetes pontosan nyilazó könnyűlovasság, de a vezetők környezetében nehézpáncélos testőrséggel is számolhatunk. A főleg Áldás-, Átok- és Elmemágiát használó rh’ak-ok (máguspapok) sokszor a legfélelmetesebb segítői a harcosoknak.

  Jellegzetes a lovas harcmodoruk, ami a támadó szellemű felderítésre, a tervszerű hadászati visszavonulásra és a meglepetésszerű megoldásokra épül a hadicselek, az ellenfél állandó nyugtalanítása, a színlelt menekülésből váratlan támadásba váltás, a lélektani hadviselés (tudatosan alkalmazott harci lárma, nyílzápor, egyéb félelemkeltés) eszközeivel dolgozik.

  A törzsek nemzetségekre oszlanak és minden nemzetség sok harcosból áll. Ezek egyeként is felbérelhetőek – gyakran látni Montea más vidékein magányos akh’hírt, aki jó pénzért szívesen harcol más helyett – de akinek van elég vagyona hozzá, az nemzetségeket, sőt akár egy törzset is zsoldba állíthat. (Egyik legemlékezetesebb ilyen eset, mikor Valny’yr arany városai bérelték fel az egyik törzset, hogy az ellenszegülő, szabadságukért küzdő dombtaviakra csapjanak le keletről, míg a valny’yriak hajóhaddal nyugatról támadnak.) Ilyen esetekben a főbb vezetők és előkelők kaptak érte fizetséget, akik saját kíséretükkel vonulnak hadba. A hadba vonuló harcosoknak amúgy maguknak kell megszerezni a fizetségüket zsákmányolással. A társadalmi ranglétrán való emelkedésnek a vitézség az egyik fő eszköze.

  A kitartó, gyermekkortól gyakorlatozó, a rendszeres évi zyvron-vadászatokon kipróbált harcosok nagy tömegben is alkalmasak összehangolt manőverek végrehajtására. Koránt sem keltik a szervezetlen káoszként özönlő lovasok hatását, a két törzs egymást támogatva, kiegészítve pontosan haditerv szerint mozognak, kürtszavakba kódolt parancsokra gyors reflexekkel reagálnak.
  Rossz időjárás, nagyobb folyamok nem jelentenek számukra akadályt, sikeresen úsztatnak át a lovukkal. A fegyelemsértést kíméletlenül megtorolják. Kiváló vadászok emellett, halálos pontossággal adják le lövéseiket a vadra. Ha sebesülten a vad tovább tud szaladni, az nagyon kínos a vadászra nézve.

  A legfélelmetesebb fegyverük a többnyire visszacsapó íj, bár karddal, harci késsel, fokossal, kelevézzel, lándzsával is harcolnak, de a karikás ostor is gyakori, melynek a végére fémgolyókat rögzítenek. A lovas harcmodornak jobban megfelelő szablyával, ívelt pengével vannak általában felszerelve.

  Lovak
  A lovakat ménesekben tartják. Törzsenként jellemzőek egyes lószínek, főként a vezetők harci ménjének esetében. A lovak kisebb testű, élénk, fürge, gyors fajták.
  Kocsi elé lovat soha nem fognak, jurtás-szekereiket ökrökkel, bivalyokkal vontatják. Csak szükség esetén málháznak lóra, annál értékesebb nekik, hogy erre használják. A lovat bántani, neki fájdalmat okozni szigorúan tilos. A harcos nemcsak magát, hanem értékes, jól idomított lovát is páncélozza (még ha nem is annyira, mint a lovagok), hiszen nélküle elveszett a csatatéren.

   Pontos idő: 2019-08-20, 20:49