Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Teremtésmítosz, istenek, vallás

  Adminisztrátor
  Adminisztrátor
  Admin

  IC hozzászólások száma : 49

  Teremtésmítosz, istenek, vallás Empty Teremtésmítosz, istenek, vallás

  Témanyitás  Adminisztrátor on 2016-10-01, 15:31

  TEREMTÉSMÍTOSZ

  Mindennek kezdetén két égi királyság fénye ragyogta be a világot. Nevükön sosem nevezik a nappal és az éj királyait, csak úgy szólnak róluk, hogy a Hatalmasok. Jól megfért egymás mellett a két istenség, mígnem a nappal királyának fia született, kiből büszkeségére délceg ifjú lett és napszekerén járta be az eget és az Aranyszekerű Nap nevet kapta. A másik Hatalmasnak lánya született, sápadt és törékeny szépség, éjfekete hajjal és tejfehér bőrrel, és az Ezüstfényű Hold nevet adta neki az éj királya. Egyszer a Nap meglátta a Holdat, amint éjkék vizű tóban fürdőzik, elámult a Hold szépségén, csillagfényű pillantásán. Olyannyira megbabonázta, hogy elfelejtett rejtekhelyén maradni és egyenesen a tópartra sétált. A Hold észrevette ahogy aranyló fénybe borul a tó, majd észrevette a Napot is. Elsőre ijedtében a nádasba menekült előle, de végül a Nap szelíd és türelmes csalogatására kimerészkedett onnan. A két ifjú hamar megszerette egymást, s mikor a Nap hazatért atyjához és elmondta kivel találkozott, máris követeket küldtek az éj királyához, hogy a lánya kezét megkérjék. Azonban az éj királya nemet mondott, nem tartotta méltó párnak a Napot az ő Holdjához, a lányt eltiltotta és bezáratta, a követeket pedig megölette, s ez háborút szított a két királyság között. A nappal királya növényeket, vadállatokat, lovakat, jó szellemeket hívott harca a maga oldalán, míg az éjjel boszorkányos királya elfeket, törpéket, embereket, éjtestvéreket, szörnyeket és rossz szellemeket hozott létre, hogy seregébe állítsa. A háború hol az egyik, hol a másik félnek kedvezett egészen addig, míg nem történt egy váratlan fordulat. Az emberek egy részét meg tudta győzni a Nap, hogy álljanak az ő oldalára, s cserébe nekik vagyunk, hatalmat, saját méneséből a legszebb lovakat és hozzá dús legelőket ajánlott fel és védelmet az éj királyának bosszújától tüzes napszekerének lángjából adván át nekik. A meggyőzött emberek szembefordultak az éj királyával, kiszabadították a Holdat. Ám sajnos a háború nem ért véget ezzel, a Hold bár fényesen ragyog az éjszakában, mégis olykor úgy tűnik, mintha elbújna, hogy az apja ne találjon rá míg kijut az éj királyságából. A szerelmesek csak ritkán tudnak találkozni pár lopott percre, mikor a Nap és a Hold együtt áll az égen. A Nap megfogadta, hogy egyszer legyőzi az éj királyát és a Holddal egybekelve békét hoznak a világra, de addig is nem felejtette el megjutalmazni az embereket, akik kiszabadították neki az éj királyának lányát, s így legalább néha találkozhatnak. Megadott mindent ezeknek az embereknek, amiket megígért nekik jutalomként és Akh’hír-oknak, azaz a Nap harcosainak nevezte el őket és letelepítette őket Montea kontinensén dús legelőjű területen, ménesének legjobb lovait adván át nekik a tűzzel együtt.

  ISTENEK
  Hitük szerint két nagy istenség van: a Nap királya és az Éj királya, kiket csak Hatalmasokként emlegetnek. Erejük minden képzeletet felülmúl, ők teremtették a világot, a benne uralkodó rendet és természeti törvényeket. Közvetlenül hozzájuk szólni nem lehet, noha az áldozatot bizonyára jó néven veszik, de a legjobb, ha közvetítőnek egy rh’ak, azaz máguspap áll. Annak ellenére, hogy a Nap királya tekinthető fő istenüknek (az ő zsoldjába álltak az akh’hírok), éppúgy szoktak áldozatokat bemutatni az Éj királyának, hogy teremtményeit ne szabadítsa rájuk.
  A hierarchia következő szintén az Aranyszekerű Nap-isten és az Ezüstfényű Hold-istennő áll, mindkettő egyformán hatalmas tiszteletnek örvend. Az akh’hírok imái elsősorban hozzájuk szólna, tőlük várnak segítséget, útmutatást és a Hatalmasoknál való közbenjárást.

  VALLÁS

  A Nap tisztelete megjelenik abban például, hogy az étkezéseknél az első falat ételt a tűzbe dobják, hiszen a Naptól kapták a tüzet.
  Mivel a vadállatok a nappal királyát szolgálják, ezért megölésükkor mindig rövid engesztelő fohászt mondanak el az istennek, s mindig ügyelnek rá, hogy a vadászat, az állat leölése gyors legyen, hogy megkíméljék a szenvedéstől.

  Rh’ak-ok, avagy a máguspapok
  Máguspap, a vallási élet vezetői, legalább két mágiaágban jártasnak kell lennie, és persze mondani sem kell, a nomád életmód miatt lóhátra születettek ők is. Nagy megbecsülésnek örvendenek, aki egy máguspap-ra kezet emel, a legkisebb büntetés a száműzetés, de általában halálra ítélik az elkövetőt.
  Férfi és nő egyaránt lehet, s mind a kettő házasodhat (sőt, kötelező a házasság és utódnemzés a számukra).
  A hosszú éveken át tartó tanoncság után beavatás során léphet elő a kiválasztott akh’hír máguspappá.
  A rh’ak-ok vezetője mindig a Rielat-törzs vezetője, aki maga is rh’ak kell, hogy legyen.
  Fegyverben járnak rendszerint ők is, mint népük, jellemzően egy szablya vagy egy tőr mindig van náluk. A közhiedelemmel ellentétben botot viszont nem látni náluk, vagy ha igen, akkor az csontokkal és tollakkal, rovásokkal ékesített lándzsa. Testüket tetoválások borítják, ahogy a legtöbb törzstagot is, viszont egyes tetoválásminták csak a máguspapokon jelenhetnek meg.

  Ünnepek, szertartások
  Új év - Tavaszi napforduló éjjelén kezdődik az új év az ak’khíroknál. Ezt nagy áldozati tűz rakásával, tánccal és énekkel ünneplik meg a Hatalmasoknak bemutatott, tűzre vetett áldozattal.

  A Rh’ak beavatása -  Téli napéjegyenlőség éjszakájához kötődik, mikor a fény újjászületik. A gyakorlatban ez egy hétig tartó folyamat, mikor a tanoncból rh’ak lesz. Ezen hétre a beavatásra várók a Nyugati-hegység barlangjaiba húzódnak fel, de hogy ott mi történik, arról senki sem tud, s a máguspapok sem beszélnek. Feltételezések szerint bonyolult Áldás-mágia során asztrálutazással kell a Hatalmasokkal kapcsolatba lépni, s őrajtuk áll, hogy érdemesnek tartják-e a tanoncot a beavatás magasabb fokára, azaz máguspap lehet-e belőle. Előfordul, hogy egy tanoncnak négy-öt alkalommal is kell próbálkoznia, s van, hogy sosem kap beavatást.

  Az új arah, azaz törzsfő tiszteletére rendezett lakoma - Az új törzsfő megválasztása után három napos ünnepség veszi kezdetét, melyen nappal ügyességi játékok, harci játékok, éjjel pedig a táncé, ételeké és italoké a fő szerep.

  Napfogyatkozás - Hitük szerint ekkor tud találkozni a Nap-isten és a Hold istennő, s ezen alkalmak az akh’hírok számára mindig fontos termékenységi ünnepek. A legtöbben a házasodás időpontját is ehhez igazítják, hogy a két isten áldása legyen rajtuk. Sajátos szokás, hogy ezen a napon a házasságtörés nem bűn, sőt ha ekkorra tehető (az akár házasságon kívül született) gyerek fogantatása, azt az istenek megnyilatkozásának tekintik, szinte úgy veszik, hogy ember képében a Hatalmasok termékenyítették meg az asszonyt, mert tervük van a gyermekkel.

  Temetés - Halál esetén egy máguspap segíti át a lelket a túlvilágra. A halottaikat eltemetik a településeiken kívül eső részen. A sírokat sosem jelölik. A halottal temetik legfontosabb tárgyait, fegyvereket, a lovai közül is egyet, hogy a túlvilágon se kelljen gyalog járnia és szolgálnia a Hatalmasokat.

   Pontos idő: 2019-08-22, 18:03