Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Társadalom, közigazgatás

  Adminisztrátor
  Adminisztrátor
  Admin

  IC hozzászólások száma : 49

  Társadalom, közigazgatás Empty Társadalom, közigazgatás

  Témanyitás  Adminisztrátor on 2016-10-01, 15:35

  TÁRSADALOM

  Általános leírás
  Az ak’khírok emberek. A férfiak átlagosan 180-195 cm, a nők 170-175 cm magasak. Átlag életkoruk 50-60 év. Hajszínük jellemzően sötét, a fekete, sötétbarna és sötétvörös árnyalatai. A férfiak általában arcszőrzettel rendelkeznek, de minimum borostával. Jellemző szem színek: barna, fekete, sötétkék. A bőrszín a világostól a kreolig terjed. A Rielat törzsre jellemző a mandulavágású szem és a fehér bőrszín, míg a Sh’írak törzs harcosaira a magas termet és a kreol bőrszín a jellemző. A két törzs hosszú egymás mellett élésének köszönhetően némi keveredés már tapasztalható egyes leszármazottakon.
  Szinte mindenki visel valamilyen tetoválást általában a felkaron, melynek törzsi megkülönböztető szerepe van, de egy kívülálló még így sem mindig tudja megkülönböztetni őket. A megtartani szándékozott rabszolgákat is megjelölik tetoválással, sokszor látható helyen, hogy ne tudja letagadni a társadalomban elfoglalt helyét.

  Törzsek: Sh’írak és Rielat
  Két törzset különböztethetünk meg, habár mindkettőt összeköti a közös nyelv, a közös kultúra, a közös vallás és törvények. Míg a Sh’írak törzs elsősorban a harcra helyezte a hangsúlyt haderejében (legfélelmetesebb lovas-íjászok és szálfegyver-forgatók Monteán, de jó kardforgatók is), addig a Rielat törzs a mágiát tekinti fő fegyverének. Ha a két törzs együtt csap le valahol, koránt sem keltik a szervezetlen káoszként özönlő lovasok hatását, a két törzs egymást támogatva, kiegészítve pontosan haditerv szerint mozognak, kürtszavakba kódolt parancsokra gyors reflexekkel reagálnak.

  Nincsen vezető törzs, ha közös érdek miatt együtt lépnek fel, akkor a vezető szerepét vagy az ügyben a legjobban érintett törzs tölti be, vagy az a törzs, amely a legnagyobb, legerősebb haderőt tudja kiállítani. A két törzs alkalmanként egymást is támadja, melynek célja  főleg jószágok, vagyontárgyak és a rabszolgák zsákmányolása.

  Házasság, kapcsolat más fajokkal
  A nőnek nagy értéke van a közösségben. A kérő a lány apjának díjat fizet a leánykéréskor. A díj állatokból, rabszolgákból, bőrökből, ékszerekből és fegyverekből tevődik össze a lány rangjához, vagyonához illően. Ez után többnyire hajnalig nyúló vigasságot tartanak. A házasságtörő felet megbotozzák és száműzik.
  Házasságkötésnél szerencsés, ha azt egy napfogyatkozáshoz tudják igazítani, mert hitük szerint ilyenkor különösen nagy isteni áldás lesz a házasságon. Sajátos szokás, hogy a napfogyatkozás termékenységünnepén a házasságtörés nem bűn, sőt ha ekkorra tehető (az akár házasságon kívül született) gyerek fogantatása, azt az istenek megnyilatkozásának tekintik, szinte úgy veszik, hogy a Hatalmasok termékenyítették meg az asszonyt ember képében, mert tervük van a gyermekkel.

  Más fajjal (elf, törpe) kötött házasságot nem fogadnak el, ahogy egy ilyen kapcsolatból született félelf-gyermeket (törpékkel faji keveredés nem lehetséges) sem fogadnak be a családba az ősi vér megszentségtelenítése miatt. Az ilyen párok a megvetés és kirekesztés miatt gyakran döntenek az elvándorlás mellett. Más népek embereivel viszont köthetnek házasságot, azt elfogadják.

  KÖZIGAZGATÁS

  Az ak’khír társadalom nemzetségi-törzsi társadalom, vérségi elven szerveződik. A tiszta vérű ak’khírok teljes értékű tagjai a társadalomnak, akár közrendűek, akár a vezető réteghez tartoznak.

  A társadalom előkelő rétegét (at’leah) a törzsfő és nemzetségfők, valamint a vezető rh’ak-ok (máguspapok) alkotják. A szerényebb vagyonnal rendelkező szabadokból az előkelők maguk körül fegyveres kíséretet szerveznek. Ennek tagjai önként vállalják a szolgálatot, cserébe uruk gondoskodik szállásukról és ellátásukról, valamint harcok során vagyont szerezhetnek maguknak.

  A köznép (hna’dun) szállásterületeit a törzs- vagy nemzetségfő jelöli ki. A közrendűek tagjai jog szerint szabadok, ezt nem lehet elvitatni akkor se, ha egy-egy előkelő fennhatósága és irányítása alatt élnek.

  A rabszolgák (samor) a társadalmi hierarchia alján állnak, döntően hadjáratok, portyák folyamán kerülnek ak’khír földre. Nem rendelkeznek személyes szabadsággal, vagyontárgyként tekintenek rájuk. Uruk szálláshelyén élnek, szolgálatuk tartalmát rátermettségük befolyásolhatja. A rabszolgaság állapota öröklődik, de felszabadítás után az utódok is szabadok maradnak. Legnagyobb értékük a gyerekeknek, nőknek és az elfeknek van.

  Arah - A törzsek élén az arah, a törzsfő áll, örökletes tisztség, a Rielat törzs esetében mindig máguspap is egyben az arah.

  Rh’ak - Máguspap, a vallási élet vezetői, legalább két mágiaágban jártasnak kell lennie, és persze mondani sem kell, a nomád életmód miatt lóhátra születettek ők is. Nagy megbecsülésnek örvendenek, aki egy máguspapra kezet emel, a legkisebb büntetés a száműzetés, de általában halálra ítélik az elkövetőt.

   Pontos idő: 2019-08-22, 18:00