Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Társadalom, közigazgatás

  Share
  avatar
  Montea
  Admin

  IC hozzászólások száma : 3

  Társadalom, közigazgatás

  Témanyitás  Montea on 2013-01-03, 15:25

  TÁRSADALOM

  Általános leírás:
  A lakosság nagy százalékban emberi lakosság, külsőre viszonylag egységes képet mutatnak: jellemző a barnás, kreolos bőr, a sötét, hullámos-göndör haj és sötét szemszín, de Arosylana tartományában kifejezetten nagy arányban fordul elő a világosbarna haj és a világosbarna, zöld vagy kék szemszín is. A férfiak jellemzően arcszőrzettel rendelkeznek.
  A nyelv egységesnek mondható, de tartományonként sajátos nyelvjárás figyelhető meg, főleg a kisebb településeken.

  Főbb vonásaiban megegyezik a három tartományban, de akadnak tartományonkénti eltérések.
  Mindegyik tartomány megegyezik abban, hogy a társadalom három+egy rétegre tagolódik szét: rabszolgák (dhay’ri), köznép (ay’rashy), arisztokrácia (ar’khe) és a plusz egy: külhoniak (ele’ur).
  • Rabszolgák (dhay’ri): vásárolt vagy zsákmányolt emberek vagy elfek alkotják ezt a csoportot, de ide kerülnek azok is, akik súlyos kihágást követnek el a törvényekkel szemben. Igazán súlyos esetben (például a Helytartó vagy a Főpap életére törnek) a teljes vagyonelkobzás és rabszolgasorsba taszítás az egész családot sújthatja. Törpe vagy éjtestvér rabszolgát csak a legritkább esetben vásárolnak. Joguk nincs, gazdájuk tulajdonát képezik, aki szabadon megölheti vagy továbbadhatja, elajándékozhatja őket.
  • Köznép (ay’rashy): a legtöbb család ide tartozik, kereskedők, kézművesek, katonák, valamint a kevés megművelhető földdel foglalkozók és állattartók is ide tartoznak. Rendszerint 1-2 fő rabszolgát tartanak a háznál vagyoni helyzetüknek megfelelően. Adót fizetnek a tartományúrnak, szabadok. Idegen népekkel ritkán kötnek házasságot, s a párválasztást elsősorban gazdasági érdekek határozzák meg. Csak egy feleség engedett, a nők nem alávetettek a férfiaknak.
  • Arisztokrácia (ar’khe): ősi dinasztiák leszármazottai tartoznak ide, szűk réteg, a hatalom az ő kezükben összpontosul, amit nem is engednek ki kezeik közül. Bekerülni ebbe a körbe leginkább beházasodással lehet. Sok rabszolgát tartanak, szabadok, papot, tartományurat csak ők választhatnak, aki leginkább maguk közül kerül ki, ritkán választanak a köznép soraiból származót. Nemesi származású idegen népből valókkal olykor kötnek házasságot, de az összes házasságot a politikai és gazdasági megfontolás vezérli. Vagyontól függően kettő vagy három feleség engedett (a több feleség a rang jele is), a nők nem alávetettek, de köztük az első feleség a ház úrnője.
  • Külhoniak (ele’ur): nem tartoznak szorosan a társadalomhoz, a tartományokban élő más népből származó kereskedők, kézművesek, zsoldosok tartoznak ide, valamint a tartományokba érkező látogatók, nemesek, követségeken élők. A tartományok politikai életébe nem avatkozhatnak bele, nincs szavazati joguk, de szabadok. Rabszolgát attól függően tartanak, hogy ez mennyire szokás az otthonukban (például az elfek és dombtaviak nem tartanak, de a valny’yriak egészen biztosan tartanak rabszolgát). Fontos rájuk vonatkozó szabály, hogy vallásukat csak saját házaikban gyakorolhatják, nem hirdethetik.

  Eneydros: Mivel a politika, vallás és kereskedelem is itt összpontosul, ezért ez a legjobban védett tartomány, az arisztokrácia jelentős része itt él. A többi tartományból is sok szegényebb rétegből való próbál itt szerencsét katonaként, hogy így próbáljon meggazdagodni és előrébb jutni a társadalomban. Ebben a tartományban születik a legtöbb idegen népből származóval kötött házasság. Ilyen házasságok esetén a szülő megtarthatja és gyakorolhatja eredeti vallását, de a gyerekek mindig az adar ishir-i vallást követik majd.

  Aroyslana: Kevés rabszolgát tartanak ebben a tartományban, s a külhoniak is inkább a tartomány nyugati és északi részén összpontosul. A házasságok itt szigorúbbak is, csak komoly politikai vagy gazdasági érdek esetén házasodnak idegen népekből származókkal. Az ilyen házasságok esetén a külhoni származásúnak is át kell térnie az adar ishiri vallásra.

  Zoraus: Sok rabszolgát tartanak, noha a tartomány három arisztokrata család kezében van és területük nagy része sivatagos, de a köznép is gazdagnak számít itt. A külhoniak elsősorban mágiát tanulni jönnek ide, ez a tartomány jár élen főleg a Fekete mágiát és Elme mágiát illetően, a tudást pedig nem osztják ingyen.

  KÖZIGAZGATÁS

  Adar Ishir három tartományra osztható: Eneydros, Aroyslana és Zoraus. Ezek közül Eneydros-é a vezető szerep, az ő területe az északi és középső részek, Arosylana a nyugati hegyekkel szabdalt területek, míg Zoraus a sivatag keleti része egészen az Égi- és Nagy-Havasok lábáig.

  Helytartó (Ak’kash): Adar Ishir politikai vezetője, ő egyszemélyben Eneydros tartományura is. A hatalom az apáról a legidősebb, legalizált fiúra száll. Szent és sérthetetlen személyében. Nő soha nem lehet.

  Tartományúr (Ary’ysh): A tartomány politikai vezetője a tartományúr, a saját tartományán belül korlátlan hatalommal rendelkezik. Nő soha nem lehet.

  Hadúr (Shar’r): Hadúr sosem lehet sem az ak’kash vagy az ary’ysh. Feladat- és hatásköre teljesen elkülönül tőlük, ő teljes egészében a Tartomány védelméért és rendjéért felelős. Ő jelöli ki vagy rendeli vissza az erődök, nagyobb városok védelmi vezetőit. Noha a döntéseket a tartományurakkal együtt hozzák, elszámolással a Helytartónak tartoznak, ami sok tartományúr nem tetszését váltja ki. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy nő tölti be ezt a tisztséget.

  Főpap(nő) (Eshnu’ur): A három tartomány vallási vezetője, de nem mindig Eneydros tartományából származik, ám ha másik tartományból való, akkor székhelyét át kell tennie Eneydros fővárosába, templom az Arh’qua, vagyis a Dóm, mely mind a négy istennek a temploma. Hatalma kisebb a Helytartóénál, a tartományurakéval ér fel. Nő is lehet. Szent és sérthetetlen személyében.

  Pap(nő) (Essho): Egy-egy tartomány vallási vezetője, valamint ugyanígy hívják az egyes települések templomainak vezetőit is. Nő is lehet.

  Vének Tanácsa: Minden adar ishiri férfi 60. életéve után bekerül a Vének Tanácsába. A településeken ők a hétköznapi ügyekben a döntők és a település ügyeit is ők rendezik, pl. házasság elrendezése, tárgyalás más településekkel, kisebb vitákban döntés.

   Pontos idő: 2019-01-22, 12:03