Üdvözlünk!

Éppen időben érkeztél Vándor!

Háború közeleg és elkél minden tenni vágyó erős kéz, forgasson akár fegyvert, vagy használja a mágia hatalmát.
Ne aggódj, ha nem állsz még készen, hőssé formálnak majd a kalandok.
Fedezd fel a világot, kelj útra, kalandozz sivatagon, kietlen tájakon, havas hegyek legmélyén, dögletes mocsáron és a mindig veszélyt rejtő tengereken át. Küzdj ádáz szörnyekkel, élj nemesi életet, vívd ki a hősnek járó tiszteletet, vagy rejtőzz árnyak közé és vedd el azt, ami neked jár!
Gyűjts hát magad köré szövetségeseket és formáld saját belátásod szerint a változó világot!

Az oldal alapítása:
2012.10.01.

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!

Kaland

Fejedelmi játszma című kalandban a reagkör határideje:
04.09. 21:00

Latest topics

Ederthin várostérkép

A dombtavi időszámítás szerint jelenleg 616-ot írunk.

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs


[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (12 fő) 2016-10-11, 18:26-kor volt itt.

Statistics

Jelenleg összesen 3499 hozzászólás olvasható. in 143 subjects

Összesen 56 regisztrált felhasználónk van.

Legújabb felhasználó: Elen

Szerzői Jogok

Az oldalon található egyedi alkotások az alkotó(k) tulajdonát képezik!
A Világleírás és a helyszínek, helyszínek leírásai az oldal készítőinek szellemi terméke, így a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel szabadon.

  Gazdaság, tudomány, művészetek

  Adminisztrátor
  Adminisztrátor
  Admin

  IC hozzászólások száma : 49

  Gazdaság, tudomány, művészetek Empty Gazdaság, tudomány, művészetek

  Témanyitás  Adminisztrátor on 2016-10-01, 15:30

  GAZDASÁG

  A legtöbb terület mezőgazdasági termelésre nem megfelelő. A sztyeppe övezet, amely Száraz Puszta legnagyobb részét jellemzi, gazdag legelői révén a külterjes állattartást teszi lehetővé.

  Az ak’khír-ok életmódja a legelőterületek szabályos váltogatásán alapuló nagyállattartó pásztorkodás. A legismertebb állatai a ló, a szarvasmarha. A lónak megkülönböztetett szerepe van, nem véletlen, hogy az ak’khír nomád életforma fő szimbóluma. A ló a legfőbb közlekedési eszköz, a hadsereg alapja, s húsát még étkezési célokra is felhasználják. Kocsi elé lovat soha nem fognak, jurtás-szekereiket ökrökkel, bivalyokkal vontatják. Csak szükség esetén málháznak lóra, annál értékesebb nekik, hogy erre használják. A lovat bántani, neki fájdalmat okozni szigorúan tilos. Ló az egyik fő érték, gazdagság mértékét lovakban és a rabszolgákban mérik.

  Kezdetleges önellátó gazdasággal rendelkeznek a törzsek. Az élelmezést és az otthonhoz szükséges alapanyagokat egyaránt a nomád állattartás termékeiből teremtik elő. Kétféle módon képesek a számukra szükséges áruk megszerzésére a környező népektől: vagy kereskedelem, vagy háború útján.

  A kereskedelem legfőbb cikkei a lovak, szarvasmarhák, ötvösművészeti tárgyak, fegyverek, gyógy- és mérgezőnövények és persze a rabszolgák, de a tudást is magas áron mérik: akik Dera’k városának kiváló máguspapjaitól akar tanulni, annak igencsak ki kell nyitnia az erszénye száját.

  Rabszolgákhoz más népeken való rajtaütések során jutnak. Gyakran keresik fel adar ishiriek és valny’yriak rabszolgapiacukat, az Erygrian és a Vörös-folyó torkolatánál lévő Gulgok’khír-t. E város a legfontosabb kelet-nyugat irányú kereskedelmi úton fekszik, amit az itt élők magas vámfizetéssel ki is használnak. Rangos fogoly esetén a családja elővételi jogot élvez, kvázi váltságdíjat kell fizetniük fogságba esett rokonukért, hacsak nem merik megkockáztatni a szöktetést, kiszabadítást.
  További fő kereskedelmi cikkük a zyvron-bőr. Ezt vagy nyers állapotában vagy már bőrvértnek, alkar- és lábszárvédőnek elkészítve árulják.

  TUDOMÁNY

  Igen magas szinten állnak a növénytani ismereteik, s ebből adódóan a gyógyászatban is igen jártasak sokszor mágia-támogatás nélkül is.
  Emellett egyes mágiaágakból nagy arányban és magas tudással rendelkeznek, főleg Áldás-, Átok- és Elmemágiában.

  MŰVÉSZETEK

  Ötvösművészetük nagyon fejlett, mely nem merül ki pusztán ékszerek (fibulák, fülbevalók, nyakláncok, kar- és lábperecek) készítésében, hanem lenyűgöző szépségű használati tárgyakat (tálak, kancsók) alkotnak, de legfőbb és legjobb munkáik a fegyverekhez, fegyvertartó övekhez (ezen a veretek rangjelölőek) és vértezetekhez kapcsolódó ötvösmunkákban jelenik meg.
  Ugyancsak legnagyobb mesterei a bőrből készült tárgyaknak, a legszebb díszítésű bőrvérteket ők készítik, nem ritkán egy-egy teljes csatajelenetet formáznak meg a bőrvértre.

   Pontos idő: 2019-08-20, 20:48